Granárium – miesto oddychu a radosti bude najbližšiu sobotu – 10. júla patriť najušľachtilejšiemu moku. Nesmelo chýbať na stole kráľa, ani na sviatočnom stole bežných ľudí. Na malom gazdovstve v Jablonove sa 10. júla uskutoční podujatie Chateau Wine Festival.
Vychutnávajte si pestrý program podujatia v čarovnom prostredí Granária v Jablonove nad Turňou.
Prvá písomná zmienka o obci Jablonov nad Turňou pochádza z rokov 1332 až 1335. V roku 1430 sa uvádza po názvom Almas. Samotná obec očarí veľmi upraveným prostredím. Pri prechádzke návštevník natrafí na rímskokatolícky Kostol najsvätejšej Trojice zo 14. storočia, oporné piliere v uzávere presbytéria či Kostol reformovanej cirkvi, postavený koncom 18. storočia.
Chateau wine festival má podporiť medzinárodnú spoluprácu medzi vinárstvami a distribútormi vín a priblížiť vinársku kultúru širokej verejnosti. Zároveň je pozvánkou spoznať krásy Gemera. Milovníci histórie sa môžu tešiť na historické zmienky o vzťahu Andrássyovcov k vínu a vinárčeniu.
Na malom gazdovstve s názvom Granárium sa dopoludnia predstavia mnohé vinárstva a vystúpi mužský spevokol Andrássy Dénes. Program festivalu spestrí medzinárodná someliérska súťaž, ukážky sabráže či gastroshow so začiatkom presne napoludnie.
Súčasťou programu je aj prezentácia Turnianskej vínnej cesty, nachádzajúcej sa v blízkosti miesta podujatia, a to za prítomnosti Gemersko-Turnianskeho Rádu rytierov vín sv. Urbana. Na festivale sa na jednom mieste predstavia aj vinárstva maďarskej a slovenskej vinárskej oblasti Tokaj.
Príjemnú atmosféru vytvorí živá jazzová hudba a na podujatie prídu aj Európski rytieri vína Maďarského spolku. Súčasťou budú aj viaceré prednášky, napríklad o vzťahu vína a jedla alebo o tradícii a procese výroby vína či degustácii vína.
Vyvrcholením Chateau wine festival bude vyhodnotenie súťaže vín a pripravená je na záver exkluzívna dámska módna prehliadka
Granárium je vidiecky penzión v Jablonove nad Turňou, vytvorený v bývalej sýpke. Vína z Turnianskej vínnej cesty ako aj produkty lokálnych vinárov a záhradkárov môžu návštevníci ochutnať vo vínnej pivnici. V reštaurácii ponúka Granárium originálne kulinárske zážitky. Domáce džemy bez konzervačných látok, ručne točené domáce cestoviny gágoríky, tradičnou metódou varený slivkový lekvár, sušené ovocie bez konzervantov a med z kvetín panenskej prírody Slovenského Krasu.